Tussenjaar en studiekeuze

Tussenjaar in Nederland

Bij een tussenjaar denk je misschien vooral aan reizen of vrijwilligerswerk in het buitenland. Maar er is nog zoveel meer mogelijk, juist ook binnen de grenzen van Nederland. 

Wanneer je een tussenjaar neemt is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het ook nut heeft. Het is zonde om de tijd die je hebt in te vullen met alleen werken en feestjes of gamen. Grote kans ook dat je ouders een tussenjaar niet echt toejuichen. Zij hebben vaak het schrikbeeld van lanterfanten, bankhangen en dat je na dit jaar nog steeds niet weet wat je wilt gaan doen. Een verloren jaar. En die kans bestaat wanneer je er niet van tevoren goed over nadenkt. Maak daarom een plan en haal vervolgens het maximale uit jouw tussenjaar!

Tussenjaarprogramma: persoonlijke ontwikkeling én studiekeuze

Volg in je tussenjaar een programma waarin je aan de slag gaat met je persoonlijke ontwikkeling en studiekeuze. Zo vind je antwoord op de vragen wie ben ik?, wat kan ik? en wat wil ik? Wanneer je weet wie je bent en wat je kunt, volgt je studiekeuze als vanzelf. Nou ja, je moet er natuurlijk wel wat voor doen… In ons tussenjaarprogramma Boostjaar krijg je hier begeleiding bij. Je volgt trainingen en workshops en we hebben voor jou allerlei opdrachten bedacht die jou op weg helpen in jouw zoektocht. Je doet dit niet alleen, je doet het samen in een groep. In dit tussenjaar ontmoet je nieuwe mensen, sluit je nieuwe vriendschappen, en doe je samen veel verschillende ervaringen op. Je leert veel over jezelf, over anderen, over je kwaliteiten en talenten. En ook waar je misschien niet zo goed in bent. Daarnaast ook nog voldoende tijd om te werken en te ontspannen, en voor eventueel andere plannen die je nog hebt. Ook kunnen we je daarbij helpen. Bij veel jongeren ontstaan de plannen tijdens het traject. 

Voor wie is een tussenjaar programma?

Een tussenjaar geeft je de rust en de ruimte om echt uit te zoeken wat je wilt doen in de toekomst. Je kunt echt even loskomen van school, van alle goed bedoelde adviezen en zelf de tijd nemen om opnieuw aan de slag te gaan met je studiekeuze. Veel jongeren geeft dit ook veel rust in hun eindexamenjaar. Je kunt je beter focussen op alles wat je nog moet doen voor school, om te slagen voor je eindexamen en je weet dat je na je eindexamen een geweldig tussenjaar tegemoet gaat omdat je een concreet plan hebt. 

Jongeren die ons programma volgen:

  • hebben geen idee wat ze willen gaan doen: 1841 studies, hoe kies je dan?
  • twijfelen over hun studiekeuze: is dit wel de juiste keuze?, past deze studie wel bij mij?, moet ik MBO of HBO doen?, moet ik naar de universiteit of toch naar het HBO gaan?, ….
  • vinden zichzelf nog te jong om al te gaan studeren
  • hebben een studiekeuze gemaakt maar willen zich graag persoonlijk meer ontwikkelen
  • zijn gestopt met hun studie
  • zijn gestopt met school
  • combineren dit met een vak op de VAVO: stel  je wilt toch nog dat ene vak gaan doen dat niet in je pakket zat
  • zijn voor 1 of 2 vakken gezakt en volgen tijdens hun tussenjaar deze vakken op de VAVO 

Zo heeft iedereen zijn eigen motivatie om aan ons programma deel te nemen. 

Resultaten na het volgen van het tussenjaar programma

Inmiddels hebben wij in de afgelopen 7 jaar meer dan 400 jongeren getraind en gecoacht.  Wij volgen hen ook in de tijd en we delen de resultaten graag met jou. 

Bij het intakegesprek en bij het exitgesprek stellen we de jongeren vragen over hun algemeen welbevinden en hoe zij in het leven staan. Deze vragen hebben we hen een aantal jaar na hun deelname opnieuw gesteld. 

Daarnaast zijn we benieuwd hoe het met hen gaat nadat zij ons programma hebben gevolgd. En hebben we vragen gesteld over hun persoonlijk ontwikkeling en groei tijdens en na het traject en hebben we gevraagd naar hun studieresultaten en studiesucces. Onze laatste meting dateert van 2021. 

Onze jongeren geven unaniem aan dat zij vooral zijn gegroeid in zelfkennis en zelfvertrouwen. Ook zijn zij meer pro-actief, staan zij positiever in het leven en hebben zij een hogere motivatie om te studeren dan voordat ze aan hun tussenjaar begonnen.

Qua studieresultaten hebben we gezien dat onze oud-deelnemers niet per se hogere cijfers halen, maar wel dat zij sneller hun studiepunten behalen. Dit wordt bevestigd door de cijfers omtrent het afstuderen: 82% van de eerste lichtingen behaalde het HBO bachelordiploma in 4 jaar tijd! Iets waar wij supertrots op zijn: het landelijk gemiddelde is namelijk 34%. Wist je dat na 7 jaar 62% van de studenten het HBO bachelordiploma heeft behaald, en dat zo'n 38% dit niet zal behalen? 

18% van onze oud-deelnemers doet er dus wat langer over met als reden: door corona werden stages en afstudeeropdrachten uitgesteld; prive omstandigheden spelen; studeren is een leuke en unieke ervaring waar je van moet genieten. 

Uiteindelijk besluit 12% van onze oud-deelnemers toch te switchen van studie (het landelijk gemiddelde is 32,2%). Redenen hiervoor zijn:

  • ik wil toch liever een MBO opleiding volgen, dat past uiteindelijk toch beter bij mij;
  • ik heb mijn propedeuse gehaald en nu ga ik naar de universiteit;
  • ik merkte dat de universiteit toch niet bij mij paste, volgend jaar ga ik beginnen aan het HBO
  • ik bleef tot het laatste moment twijfelen tussen 2 studies, voor allebei had ik goede redenen. Ik moest het toch echt eerst gaan doen om te kunnen ervaren of het bij me paste of niet

Onze oud-deelnemers kennen zichzelf goed en weten wat ze belangrijk vinden in het leven. Wanneer een keuze niet uitpakt zoals je had gehoopt, dan zegt dit niets over jou als persoon, over je kwaliteiten en capaciteiten, maar gewoon dat iets anders toch beter past. Uiteraard hebben we onze oud-deelnemers gevraagd of wij dan hebben gefaald in onze missie. Het antwoord was eenmondig: Nee!

Bekijk hier de volledige factsheet

Deelnemen of meer informatie opvragen?

Ouders

We krijgen soms spontaan een mooie brief of lieve woorden van ouders, over hoe zij kijken naar het traject dat wij hun kind bieden en hoe zij de verandering bij hun kind hebben ervaren. Lees er meer over bij ervaringen!

Oud deelnemers

Sinds 2015 hebben we ruim 400 jongeren mogen verwelkomen. Van onze eerste lichting is 88% in 4 jaar afgestudeerd. Daar zijn wij onwijs trots op. We hebben oud-deelnemers gevraagd hun ervaringen van toen en nu te delen. Lees het hier.

Deelnemers

Nieuwsgierig naar wat deelnemers zeggen over dit programma? Deelnemers noemen het een achtbaan, een avontuur, een ervaring voor het leven. Lees de pagina met de ervaringen van deelnemers.